KULLANILDIĞI BİTKİ VE ORGANİZMALAR
Bitki Adı | Zararlı Organizma Adı | Dozu |
---|---|---|
Armut | Meyve tutumu için | 75 - 100 ml |
Armut | Ürün kalitesini arttırmak | 25 - 100 ml |
Biber | Verim artışı sağlar | 150 ml |
Çekirdeksiz üzüm (Kurutmalık) | Verim artış sağlar | 50 ml |
Çekirdeksiz üzüm (Sofralık) | İri salkım iri tane | 100 ml |
Çilek | Verim artışı sağlar | 75 - 125 ml |
Enginar | Ürün kalitesini arttırmak | 125 - 150 ml |
Greyfurt | Hasadın geciktirilmesi | 50 ml |
Kiraz | Ürün kalitesini arttırmak | 75 ml |
Limon | Hasadın geciktirilmesi | 50 ml |
Mandalin | Meyve tutumu için | 75 ml |
Marul | Göbek bağlama | 50 - 100 ml |
Patates | Çimlenme arttrıcı | 25 - 50 ml |
Portakal | Meyve tutumu için | 100 ml |
Süs Bitkileri | Ürün kalitesini arttırmak | 200 - 750 ml |
Şeftali | Ürün kalitesini arttırmak | 75 ml |
Vişne | Ürün kalitesini arttırmak | 75 ml |
Diğer ürünlerle karıştırılarak kullanılması tavsiye edilmez.
GIBBERELIC ACID:
Son derece düşük konsantrasyonlarda, fizyolojik ve morfolojik etkileri nedeniyle bir bitki büyüme düzenleyicisi olarak etki gösterir. Translokedir. Genellikle bitkinin toprak üstü aksamını etkiler.
Gerekli ilaç miktarı önce bir miktar su ile karıştırılır. İlaçlama aleti yarısına kadar su ile doldurularak içine bu karışım dökülür ve kalan gerekli su miktarı ilave edilerek karıştırılır. Daha sonra uygulamaya geçilir.
Armut
Meyve tutumu az olan armut çeşitlerinde çiçeklerin %30 açtığında verim arttırmak için çiçeklenme devresinde meydana gelebilecek don zararlarından korunmak için donlardan en geç 2 gün sonra hazırlanan solüsyon ağaçlara pülverize edilir.
Biber
Verimi arttırmak için çiçeklerin yarısı meyve tuttuğunda hazırlanan solüsyonla ilk ilaçlama, bundan 2-3 hafta sonrada ikinci uygulama yapılır.
Çekirdeksiz üzüm (Kurutmalık)
Çiçek kapsüllerinin dökülmesinden 4-5 gün sonra uygulama yapılır.
Çekirdeksiz üzüm (Sofralık)
Birinci uygulama çiçek kapsüllerinin %70 döküldüğü devrede, ikinci uygulama ise bundan 10-12 gün sonra, tanelerin 3 mm çapında saçma iriliğine ulaştığı devrede yapılır.
Çilek
Mahsule yatmayı sağlamak ve iri meyve elde etmek için kullanılır. Çiçeklenmeden 3-4 hafta önce hazırlanan solüsyon sırt pompası ile püskürtülür.
Enginar
Turfanda enginar yetiştirmek, yüksek verim almak için enginarların 4-5 yaprak, yaprak boylarının da 25-30 cm olduğu devrede hazırlanan solüsyon özellikle bitkilerin gövde kısımlarına pülverize edilir. Normalden fazla gübre verilmeli ve zamanında sulanmalıdır.
Kiraz ve Vişne
Meyvelerde renk değişiminin başladığı dönemde uygulama yapılır. Bu uygulamadan iri, dayanıklı ve düzgün meyve elde edilir.
Marul
Göbek bağlamayı teşvik için hasattan 7-15 gün önce uygulama yapılır. Soğuk hava şartlarında yüksek doz uygulanır.
Mandalin (Çiçek döllenmesini teşvik)
Özellikle Satsuma ve Klemantin türü mandarinlerde çiçeklerin %75-80 açtığı devrede hazırlanan solüsyon çiçeklere püskürtülür.
Portakal (Haziran dökümünü önlemek)
Valensiya portakalları hariç diğer çeşitlerde çiçek açımının tamamlanmasından 4-5 hafta sonra (döküm başlamadan 1 ay önce) hazırlanan solüsyon leblebi-fındık büyüklüğündeki meyvelere püskürtülür.
Greyfurt (Hasadın geciktirilmesi)
Greyfurtlarda meyvelerde ilk renk değişimi görülür görülmez hazırlanan solüsyon meyvelere püskürtülür.
Patates
Tohumluk olarak kullanılacak patatesler, dikimden önce hazırlanan solüsyona daldırılarak muamele edilir ve dikilir. Böylece çimlenme hızlanır ve düzenli çıkış olur.
Süs bitkileri
Kesme çiçekçilikte uzun sap ve iri çiçek elde etmek için kullanılır.
Şeftali, Kiraz ve Vişne
Özellikle Dixired ve Hale çeşitlerinde Ağustos'un ilk haftası içinde hazırlanan solüsyon püskürtülür. Bu uygulama ağaçları ilkbahardaki geç donlardan koruyacağı gibi meyve sertleşme işi de kendiliğinden halledilmiş olacaktır.